Tänään pidettyäni 3 tuntia n. 10 asteen pakkasessa, työskentelin hetken hevoseni Wiltonin kanssa. Aluksi annoin Willyn purkaa ylimääräiset energiansa liinassa, sillä pakkanen oli estänyt ratsastamisen viimeisen parin päivän aikana. Kun kaveri alkoi näyttää vähän asiallisemmalta, (7-vuotiaalla herralla on paljon energiaa) päätin sitten kavuta selkään. Edelleen olin äärimmäisen kylmissäni.

Ryhdyin rauhassa työstämään willyä taivutellen sitä käynnissä ja ravissa, oikein jumpaten. Siinä ratsastaessani huomasin todella kuinka jäykkä olin , aivan umpijäässä oleva kehoni kieltäytyi täysin yhteistyöstä. Selkä ei joustanut, kädet heiluivat, en päässyt istumaan lähellekkään satulaan, kuten siinä kuuluu istua.. Hm.. ehkä lämmittely olisi tarpeen!

Lämmittely, venyttely, lihashuolto, ratsastusta tukevat muut urheilulajit, lihaksisto., epäsymmetriat. Usein meiltä ratsastajilta unohtuu kokonaan tuo osa urheilusuorituksesta. Juominen rasituksen jälkeen esim. on onneksi eräs oma tapani huolehtia kehostani.

Kuten arvaatte ratsastukseni ei todella ollut kaunista katsella, toisaalta Wilton oli ehkä taipuisimmillaan mitä ollut aikoihin ja erityisen miellyttävä ratsastaa, sehän oli käsitelty sekä Laserilla että Bemerin mikroverenkiertoa lisäävällä laitteella viimeisen viikon aikana. Koskahan itse olen käynyt hieronnassa? Itse asiassa muutama päivä sitten.

Olen tehnyt hyvän uuden vuoden lupauksen vuodelle 2013 – aion todella pitää hyvää huolta kehostani ja aloitankin Personal Trainer koulutuksen ensi viikonloppuna. Koko vuoden kestävä koulutus auttaa kyllä minua ymmärtäään paljon lisää ihmisen fysiologiasta, ravinnosta, lihasten toiminnasta, harjoittelusta yms. todella odotan koulutusta – ja niin varmaan Wiltonkin 🙂

20.3.2013

Elämää Nuoren hevosen silmin

Nuori hevoseni Ruu muutti Eviskogiin ja olemme pikku hiljaa ryhtyneet tutustumaan toisiimme ja aloittamaan ratsuhevosen työt.Ratsastaessaan ja käsitellessään näitä kokeneita hevosia on todella vaikea ymmärtää paljonko ne ovat elämänsä aikana tutustuneet ihmisten maailmaan ja sitä mukaan muokanneet omaa käyttäytymistään ja oppineet elämään ihmisen kanssa.

Nuori hevonen on kuin ihmisen peili, se tarkkailee koko ajan kouluttajaansa lukien pienintäkin muutosta kouluttajan energiassa. Nuoren hevosen maailma on täynnä uusia ihmeellisiä asioita, se ei edes ehdi reagoida ihan kaikkiin aisteilta tuleviin ärskyisiin, koska niitä on niin valtavasti tässä uudessa ihmisten maailmassa ja siksi se turvautuu kouluttajansa reaktioihin ainakin osin. Sen huomaa niin helposti nuoren herkän hevosen kanssa.

Se näkeee jotakin uutta ja ihmeellistä, se on heti varuillaan, sieraimet suurina tuijottaa jakkaraa, varmana että se syö tuollaisen nuoren hevosen, vasta kun se huomaa kouluttajan olevan täysin rentona ja hyvin rauhallisena, se rentoutuu pian itsekkin. Jakkara siis ei ollut kamalan vaarallinen.

Rauhallinen läsnäoleva energia sekä kiireettömyys ovat ehkä ne parhaat koulutustyökalut nuorten hevosen kanssa, tai ne ovat ne perusedellytykset onnistumiselle. Itsestäni tuntuu että nautin niin valtavasti siitä kun huomaan miten hevonen vaan rentoutuu, tutustuu ihmiseen ja ryhtyy suorastaan nauttimaan ihmisen seurasta..Selkeys eläinten kouluttamisessa on todella tärkeää, kuten Tuikku (Tuire Kaimio) aina sanoo, ole selvillä mitä haluat eläimen tekevän ja tiedä mistä palkitset sitä.

Mutta pikku hiljaa eteenpäin Ruulaisen kanssa, ihana vaan on huomata muutoksen hevosen koko olemuksessa, rentous ja ilo alkaa vähitellen näkyä aiemmin niin huolestuneen, hermostuneen hevosen silmissä.. Olemme siis oikealla tiellä. Tästä on hyvä jatkaa!