Aina ihmisen käsitellessä hevosta, hän opettaa hevoselle asioita joko tietämättään tai tietoisesti. Hevonen oppii monellakin tavalla esim. välttämään painetta tai tekemään asioita saadakseen palkinnon, perinteinen keppi-porkkana menetelmä.

Vain harvoin puhutaan siitä, kuinka hevosen mielentila vaikuttaa sen kouluttamiseen.

Hevosella, kuten mielläkin on osa aivoja, joiden tehtävänä on huolehtia selviytymisestä ja tämä osa aivoista hoitaa vain siihen liittyviä asioita ns. käskytystä pakene; taistele, pysähdy. Kun tämä osa aivoista aktivoituu, hevonen ei pysty ajattelemaan muuta, vaan koko hevosen keho on pakoeläimen vaiston mukaan varustettu pakenemaan. Hevonen ei siis yksinkertaisesti tuossa mielentilassa opi yhtään mitään.

Kun koulutamme tai opetamme hevoselle asioita, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa luotua mahdollisimman rauhallisen, tasapainoisen tilanteen, jossa hevonen uskaltaa rentoutua ja pystyy ajattelemaan ja keskittymään siihen, että yrittää ymmärtää kouluttajan viestejä.

Pelkästään hevosen voimakas kiihtymistila aiheuttaa sen, että uuden opettaminen ei ole kovin tehokasta.Vanha kunnon sanonta: Älä tule kilpailuihin opettamaan hevosellesi uutta, pitää hyvin paikkansa. Tosin hevonen oppii myös ns. siedättämällä reagoimaan vähitellen vähemmän rajusti uusiin asioihinsa ja sietämään ärsykkeitä enemmän.

Me opetamme hevoselle asioita jokaisessa kohtaamisessamme halusimmepa tai emme. Mieti tarkaan:

1) Kun koulutan hevoselle jotakin täysin uutta, onko tilanne riittävän rauhallinen?
2) Voinko opettaa uuden asian paloissa, jolloin hevosen oppiminen helpottuu
3) Olenko riittävän selkeä tavassani opettaa esim. oikeaan aikaan tapahtuva palkitseminen
4) Joskus on yksinkertaisesti parempi jättää kouluttamatta- niitä tuulisia, myrskyisiä päiviä löytyy jokaisen elämästä, joko hevosen tai kouluttajan ja silloin on yksinkertaisuudessaan paljon järkevämpää nukkua yön yli ja arvioda tilannetta uudelleen seuraavana päivänä.
5) Hevoselle paikka on tärkeä, jonkun asian sitominen paikkaan on hyvä tapa esim.nuorella hevosella on ratsastusalueella lepokulmaus, jossa kuuluu rentoutua

Varsinkin nuoria hevosia koulutettaessa on järkevää käyttää aikaa paljon siihen, että hevonen tutustuu kouluttajaansa, uskaltaa olla rennosti tämän lähellä ja jopa nauttii koulutustilanteesta tai ainakin suhtautuu uteliaasti siihen. Vanha kokenut hevone nuoren hevosen mukana on kautta aikojen käytössä ollut konsepti, joka hyödynnetään turhankin vähän tänä päivänä.

Väärin opittujen asioiden korjaaminen vie pahimmillaan vuosia, toisaalta emme mekään opi, ellemme yritä ja kokeile uusia asioita.

Hevosten kouluttaminen on parhaimmillaan mielettömän antoisaa, se on mahtava nähdä kun hevonen oppii uuden asian. Se haluaa tehdä sitä joka välissä, innoissaan esittelemässä uutta kykyään! Niiden hetkien tähden tästä työstä nauttii niin paljon.

Tarjoamme hevoselle ja ratsastajalle valmennusta,jossa keskitytään luomaan tasapainoinen ratsukko, opettamaan hevosta ja ratsastajaa liikkumaan elegantisti, kevyesti, pehmeästi, rytmisesti yhdessä ja suorittamaan haluttuja asioita. Kysy lisää valmennustunneista. www.tehomuuntaja.fi