Maaliskuu 25, 2013

Olen paljon ajanut maastakäsin näitä nuoria hevosiani. Juuri olen aloittanut työt 5-vuotiaan Ruun kanssa. Ruu on todella herkkä hevonen, aikaisemmin sillä on ollut koko ajan huolestunut ilme ja se on ollut todella varautunut ihmistä kohtaan, ei missään nimessä aggressiivinen, vaan puhtaasti hyvin epäluuloinen.

Olen paljon työskennellyt sen kanssa nyt ihan karsinassa, sekä ajaen maastakäsin. Ruun kohdalla se on auttanut sitä rentoutumaan hyvin paljon sekä ymmärtämään, että vaikka ohjat koskevat välillä sitä takajalkoihin, maailma ei romahda.

Maastakäsittely on myös hyvä tapa testata hieman hevosen sen hetkistä mielentilaa sekä erilaiset jäykkyydet ja kropan ongelmat huomaa todella helposti. Itse opetan Ruulle juuri tällä hetkellä avotaivutuksia, väistöjä yms. maasta käsin. Ruu ei iästään huolimatta vielä osaa niitä, sillä sen kanssa työnteko on aloitettu vasta tänä keväänä 2013 muutama viikko sitten. Keväällä 2012 se sisäänratsastettiin, mutta pahan ähkyn jälkeen päätin antaa sen rauhassa kuntoutua ja toipua ja kasvaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Näyttää siltä että päätös on ollut hyvä ja nyt hevonen on vastaanottavaisempi ja valmiimpi tekemään ihmisen kanssa yhteistyötä.

Hevosta maastakäsiteltäessä mielestäni tärkeintä on rauhallisuus, selkeys ja aika.. Kouluttajalla tulisi olla asenne, että iloitaan pienistä askelista ja aikaa on… se auttaa kovin. Lisäksi itse käytän kyllä ruokapalkkaa apunani.

Seuraavalla videolla ajan Ruuta pitkillä ohjilla, olen ohjasajanut sitä ehkä n. 3-4 kertaa. Se näyttää todella tykkäävän siitä.

Ohjasajoa Ruun kanssa Maaliskuu 2013