Oletko sinäkin yksi meistä, joka on jo pienestä haaveillut omasta hevosesta? Unelmoinut siitä kauniista mustasta (minun kohdallani oli kyseessä aina satumaisen kaunis musta ori) hevosesta, joka laukkaaa luoksesi laitumella kun kutsut sitä.

Hevosen etsiminen tuntuu vaan niin vaikealta, takaraivoissa muistat kuulleesi tallilla tarinoita hevoskaupoista, joissa kaikki ei mennytkään niin hyvin. Tuttavasi hevonen alkoi ontua kolme viikkoa kaupan teosta ja ontuu edelleen. Selailet netistä myytäviä hevosia ja kaikki kuullostavat niin hyviltä ja kiinnostavilta, vaan et ole enää oiken varma mitä sitten haet. Tuokin estehevonen ilmoituksen mukaan pystyy kilpailemaan aluetason koulua hm… Nuori hevonen 5-v, joka sopii koko perheelle, lukee tuossakin ilmoituksessa? Kokenut PRE-ori, joka osaa kaikki vaativat koululiikkeet, tulisinkohan sen kanssa toimeen?

Viime keväänä olen ollut tilanteessa, että olen aktiivisesti etsinyt hevosta muutamille asiakkailleni ja yhdessä olemme pohtineet minkälainen hevonen sopii kenellekkin. Paljon on noussut kysymyksiä hevosen koulutustasosta, taustoista, iästä, sukupuolesta… ja varsinkin terveyentilasta ja erilaisista muutoksista hevosen terveydentilassa ja niiden vaikutuksesta sen mahdolliseen käyttöön harraste/ kilpahevosena.

On ollut myös keskustelua kaupanpurusta, hinnan asetannasta ja monen moisesta mieltä askarruttavasta asiasta. Kaiken tämän keskustelun päätteeksi ja lukuisten turhien ajomatkojen jälkeen, mietin vaan mielessäni että hevosen ostohan on lähes taidetta.

Hevonen hankintana on kuitenkin yli 5000 euron kertaostoksena jo suhteellisen suuri. Puhumattakaan kuinka kallista hevosen ylläpitäminen onkaan, varsinkin sen sairastaessa. Ja silti, oma hevonen, rakas oma hevonen on ollut se suurin haave jo tallilla vietetyistä varhaisvuosista asti

Onneksi hevosen ostoon löytyy apua ja kokemusta ja kokeneita ammattilaisia.  Olemme nyt rakentaneet 2 luennon, 4 ammattilaisen tähdittämän luentosarjan käymään läpi ostoa monelta eri kantilta.

Luentosarjan 1 osa käsittelee hevosen soveltuvuutta koulutustason, luonteen, suvun, iän, taustan perusteella aiottuun tehtäväänsä ja luennoimassa ovat  Kouluratsastaja/ratsastuksen opettaja ja ammattivalmentaja Tiina Tarkkala sekä esteratsastaja ja hevoskauppias Sanna Backlund.

Luentosarja II osassa käsittelemme hevosen terveydentilaan liittyviä asioita, eläinlääkäri Liisa Harmon johdolla sekä Hevoskaupan vastuukysymyksiin liittyvissä kauppateknisisssä asioissa SRL:n lakimiehen Outi Maunulan johdolla.

Tässä omia vinkkejäni hevosen ostoon valmistautuessa:

1) Mieti tarkkaan mikä on hevoselle käyttötarkoituksesi?  Kilpailetko? Hyppäätkö paljon vai kiinnostaako kouluratsastus enemmän?

2) Arvioi hetki omaa osaamistasoasi; kuinka hyvin tulet toimeen herkän hevosen kanssa, oletko itse arka ratsastaja vai nautitko turvallisen pokun kyydistä enemmän

3) Pyydä apua ratsastuksenopettajaltasi/ valmentajaltasi/ kokeneelta hevosihmiseltä oikean hevostyypin määrittelemisessä, esim. suomenhevonen ja englantilainen täysverinen ovat rotuominaisuudeltaan jo hyvin erityyppisiä

4) Käytä ammattilaisen apua hevosen kokonaisvaltaisessa arvioinnissa, käy ensin katsomassa itse, videoi koeratsastus ja  ennen viimeistä ostopäätöstä tuo mukaasi toiselle kokeilukerralle esim. valmentaja & Eläinlääkäri

5) Kysele ja selvitä hevosen taustoja, käytä KIPA järjestelmää tarkastaaksesi hevosen tuloksia, taustoja, onko taukoja kilpailuhistoriassa yms

Todellinen tietopaketti luvassa aiheeseen liittyen!

Lisätiedot & ilmoittautumisohjeet: www.tehomuuntaja.fi/kurssit

Tervetuloa!

Tehomuuntajan Hevoskurssi