Aloitin juuri Master valmentaja opinnot Vierumäellä ja ensimmäisen koulutusjakson jälkeisiä mietteitä tässä pureskelen.

Paikalla oli monia eri lajeja edustettuina,valmennuksen ammattilaisia; ihan maajoukkuevalmentajista, liigatason valmentajiin, sekä lasten liikunnan parissa työskenteleviä liikunnanammattilaisia. Monella oli saavutettuja mitaleja,  jos jonkin värisiä  ja korkeimman tason karkeloista MM-tasolta ja jopa Olympialaisista. hmm..

Keskustelimme aamusta yömyöhään asioista laidasta laitaan, puhetta riitti kyllä!  Keskusteluidemme pohjalta nostaisin ehkä 5 tärkeintä yhdistävää asiaa nimikkeellä mikä yhdistää valmentajia:

1) Suuri intohimo valmentamiseen; se paistoi läpi jokaisesta. Se ihailu, joka paistoi äänestä ja kasvoista kun kuvailtiin huippu valmentajia, suuria tarinoita vahvoista persoonista, jotka johtivat joukkojaan eteenpäin. Se halu kehittää, oppia yhdessä

2) Voimakas luonne, vahva sitoutuminen – periksi antamattomuus. Kuunnellessani tarinoita 18 tunnin lennoista pelireissuilla, yöpymisestä bussin takapenkillä, taipaleesta läpi tietyn kärsimyksen kohti sitä suurta tavoitetta – ymmärsin ettei ole oikoteitä vaan työ on tehtävä. Valmentaja laittaa usein itsensä peliin 150% ja siksi kokee välillä suuria pettymyksiä kun yksikin urheilija lopettaa tai haluaa vaihtaa lajia.

3) Halu oppia, analysoida omaa tekemistään- ymmärsin vihdoin miksi valmentaminen näin insinöörin koulutustaustalla tuntui jo alusta lähtien loogiselta. Valmentaminen on parhaimmillaan suunnittelua, analysointia, ihmisten tuntemusta ja kokonaisuuden näkemistä. Analysointi ja pelin ymmärtäminen, analysiointi ja liikkeen ymmärtäminen… Siksi rakastan hevosen biomekaniikan opiskelua ja ymmärtämistä

4) Valmennustiimin rakentaminen ja sen merkitys korostuu- kuuntelin hiljaa oppia näiltä kokeneilta menestyneiltä valmentajilta. Luottamus, täysi luottamus, luottokaveri… koko ajan luottamus kakkosvalmentajaan , yhteistyökumppaniin korostui keskusteluissa. Miksi ratsastuspuolella on niin vähän yhteistyötä valmennuksen saralla? Ehkä olisi vähitellen aika ryhtyä ajattelemeaan laajemmin ja urheilija/asiakaslähtöisemmin.Pitääpä pohtia omaa tekemistäni.

5) Tärkeintä on liike, monipuolisuus, hengästyminen, urheileminen- kaikki valmentaja allekirjoittivat sen, että tärkeintä on saada jollakin tavalla lapset ja nuoret vielä liikkumaan. Vaikka puhuttiin paljon kilpa ja huippu-urheilusta, edelleen nousi suuri huoli siitä, miten nyky yhteiskunnassamme lapset ja nuoret ja aikuiset liikkuvat aivan liian vähän.  Itse huomaan sen omien lasteni kanssa – liikunta tulisi integroitua entistä paremmin arkeen ja päivään ja koulusysteemiimme… No ehkä se tarkoittaa sitä , että meille urheilun parissa töitä tekeville riittää töitä tulevaisuudessakin …

Kirjasin mietteitäni vain ylös ehkä siksi, että se auttaa paremmin ymmärtämään itseäni, kolleegoitani ja kirkastaa koko ajan tavoitteitani.

Rakkaudesta lajiiin! Hyviä treenejä!

pia