Luin juuri Martin Rooneyn blogia ja huomioni kiinnittyi tarinaan otsikolla: “Oletko coach vai trainer?”. Herra Rooney on yksi maailman johtavista urheiluvalmentajista ja hänen kirjoitukset usein innostavat minua omassa työssäni. Halusin tällä kertaa pohtia hänen ajatuksiaan ja tehdä vähän itsetutkiskelua.

A Trainer lights a fire under someone.
A Coach lights a fire inside someone.

Kyllähän valmennettaviani tulee puskettua välillä, toivottavasti saan heidät myös innostumaan ja inspiroitumaan tekemisestämme. Tunne, jonka saan kun huomaan valmennettavani näkevän että treenillä ei pelkästään ylläpidetä hyvää peruskuntoa, vaan oikeasti parannetaan elämänlaatua, on upea.

A Trainer affects the hour they are with someone.
A Coach affects the hours they are not with someone.

Pysyvän muutoksen aikaansaaminen monesti haastavaa ja välillä tuntuu että pitäisi olla enemmän aikaa asiakkaan kanssa, jotta voisi istuttaa enemmän niitä pieniä muutoksen siemeniä.

A Trainer hopes to get through the session.
The Coach hopes to get through to someone.

Haluaisin aina että valmennettavani oppisivat itse tuntemaan ja analysoimaan kehoaan, liikettään, esim. ratsastustaan, jotta he kasvaisivat ja kehittyisivät omalla tiellään sekä minun että muiden valmennuksessa.

A Trainer forgets the job is not to remind people about problems.
A Coach remembers the job is to solve them.

Välillä tulee ihan liikaa keskityttyä ongelmaan, mutta toisaalta sekin tarvitsee ymmärtää aika syvällisesti, jotta ratkaisee ja selvittää sen ydintä eikä vain ihmettele sen oireita.

A Trainer stretches your legs.
A Coach stretches your limits.

Vaikka itse kyllä usein venytän valmennettaviani treenin lopuksi 🙂 haastan myös heidän korvienvälissä olevia rajoitteitaan.

A Trainer counts your reps.
A Coach discounts your excuses.

Valmentajana on tärkeää oppia tunnistamaan ihmisten tarinoiden joukosta ne, jotka ovat lähinnä ihmisen itse luomia tarinoita ja selityksiä sille, miksei hän pysty johonkin tai miksei joku onnistu. Tarinat ovat tarinoita, eikä niihin kannata pysähtyä. Kovalla työllä ja periksiantamattomalla luonteella pääsee pitkälle ja tarinat epäonnistumisista voi unohtaa.

A Trainer is concerned with how much time you put in.
A Coach is concerned with how much you put into the time.

On totta ettei liikuntaan/ treenaamiseen käytetty aika aina ratkaise kaikkea vaan treenin laadulla on myös suuri merkitys. Mutta on selvä että jos tavoitteet ovat korkealla, tarvitaan tietysti myös sitoutumista ja jatkuvaa työntekoa.

A Trainer wants you to do your best.
A Coach wants you to do better than your best.

Työsssäni törmään koko ajan käsitteeseen comfort zone, se on mukavuusalue. Kun ihminen on mukavuusalueellaan, hän tekee parhaansa sillä tietyllä alueella ja toki hän pääsee myös parempii suorituksiin kun koko ajan pikkusen venytetään mukavuusaluetta. Vaan itse uskon että todellinen kasvu tulee kun lähdetään ottamaan askelia tuntemattomaan, tekemään asioita eri tavalla ja haastamaan itseään täysin uusilla alueilla.

A Trainer is concerned more with how, where and when.
A Coach is concerned more with who, what and why.

Jotta muutokseen päästään, valmentaminen on aina henkilökohtaista. Valmennettavien tavoitteiden ja  motivaatioiden ymmärtäminen on todella tärkeää, jotta valmentajana pystyy viemään valmennettavan pidemmälle ja laajentamaan hänen mukavuusaluetta.

A Trainer works for a paycheck.
A Coach works for a passion.

Kyllähän tätä työtä tekee elantonsa eteen, mutta ennenkaikkea valmentaminen on minulle kutsumus ja aito intohimo. En tiedä montaa palkitsevampaa asiaa kuin nähdä kuinka ihminen tai eläin kasvaa ja kehittyy täyteen loistoonsa. Saa tämän minut monesti liikuttuneeksi ihan kyyneliin asti.

Training is something you do to someone.
Coaching is something you do with someone.

Valmentajan tärkeimpänä roolina on mielestäni tehdä urheilijasta vahva ja hyvin tietoinen valinnoistaan ja vaikutusmahdollisuuksistaan. Mielestäni jokainen tuntee kuitenkin kehonsa parhaiten ja sitä on opeteltava kuuntelemaan matkan varrella. Yhdessä työn tekeminen on minusta äärettömän palkitsevaa. Kun valmennettava kantaa oman kortensa kekoon, pääsemme lähemmäs tilannetta jossa hyvä valmennussuhde on yhteistyötä, yhdessä ratkaisuiden hakemista ja yhdessä oppimista.

Ja tottakai on itselläni valmentajana kasvamista, mutta olen onnekas että olen löytänyt oman intohimoni! Kiitos kun saan jakaa sen kanssasi.

Over and out – kuittaa Coach Vuohelainen 🙂