DSC01379

 

Lehtien palstoilla on kovasti keskusteltu päihderiippuvaisten ja mielenterveyspotilaiden hoitoonpääsystä ja itsemurhista.. Alkoholin myynnistä ja ravintoloiden aukioloajoista keskustellaan, jotta suomalaisten juomista voitaisiin hillitä jotenkin.

Keskustelu on ollut hyvin surullista seurattavaa, usein vanhemmat kirjoittavat nimimerkillä ja syyttävät milloin ketäkin tai syyllistävät lääkäreitä tai koulua siitä ettei hoitoon pääse. Tai hoito ei auta, aina on syyllinen jossakin kaukana, joku jota osoittaa sormella.

Uskallan ja rohkenen (tiedän jo nyt suututtavani mielipiteelläni monia) väittää että tämä meidän ” hyvinvointiyhteiskuntamme” on tehnyt meistä jokseenkin täysin vastuuttomia, me emme enää ota vastuuta itsestämme, läheisistämme ja hyvinvoinnistamme. Lapsetkin kasvattaa koulu, ainakin aina syyllinen on koulu, jos jokin menee vikaan. Masennumme kun mikään tai kukaan ei tee meitä onnelliseksi. Sehän on koulun, vanhempien, puolison, presidentin tai jonkun tehtävä huolehtia minun onnellisuudestani, eikö olekkin? Avioeron syyksi usein todetaan: Hän ei tehnyt minua onnelliseksi- Ihanko totta?

On toki ihmisiä, jotka ovat niin sairaita tai muuten niin sekaisin, etteivät pysty itsestään huolehtimaan ja tottakai silloin toivoisin että apua olisi tarjolla. Vaan edelleen olen sitä mieltä että tämä on suurimmalta osaltaan ihan asennekysymys, opittu tapa, että minun itseni ei tarvitse tehdä mitään, ei muuttua, ei ponnistella, ei edesauttaa paranemistani vaan joku muu on vastuussa.

Suomessa on suuri määrä pitkäaikaistyöttömiä, ehkä meillä on asiat liian hyvin, kukaan ei joudu ponnistelemaan, rahaa tulee, vaikkakin vähän. Leipää löytyy, jossei muuta niin seurakunnan jonosta. Jos suurinosa päivästäsi menee elannonhankkimiseen perheelle, ei ole aikaa tuijottaa omaa napaansa ja miettiä kuinka onneton olen ja tyytymätön mihinkin tai notkua baarissa kukonlaulusta valomerkkiin. Kuukausi Intiassa voisi tehdä terää, pari viikkoa Amerikan mallilla saisi ehkä meihinkin vähän liikettä.
On aika katsoa peiliin, ei ole viranomaisten vika jos siellä näkyy valtavasti ylipainoinen huonokuntoinen henkilö, se on pikaruokaloiden vika! vai onko??  Onko todella pikaruokapaikan vika että minä kuluttajana tungen suuhuni kaiken tuon epäterveellisen, lihottavan mössön enkä välitä terveysseuraamuksista? Onko todella yhteiskunnan maksettava (terveydenhuollon myötä) verojen muodossa minun jatkuvista retkahduksistani?

Ymmärrän toki ettei elämä ole ihan niin suoraviivaista, eikä aina voida suoraan osoittaa moskan syömisen johtavan verenpaineeseen, aivoinfarkteihin yms tai tupakoinnin aiheuttaneen keuhosyövän tai jatkuvan tissuttelun olevan suoranainen syy siihen että maksa poksuu.

ON aika ottaa vastuu omasta elämästämme, omasta onnellisuudestamme, omista valinnoistamme!  Tekosyyt toisensa perään eivät vie eteenpäin.

1) Katso peiliin, mitä näet? Ihan jos teet rehellisen analyysin, luettele 5 asiaa mitä näet

2) Milloin viimeksi olet syyttänyt jotain muuta ihmistä, virastoa,  koulua, kirkkoa, lääkäreitä asioista, joihin itse olisit täysin voinut vaikuttaa?

3) Koska olet viimeksi huoannut syvään, todennut että minä olen vastuussa ja ryhtynyt tekemään hommia asian eteen, joka vaivaa ja jonka olet laiminlöynyt

4) Ensi kerralla kun päätät seisot kassajonossa six packin kanssa tai odottelet kassalla tupakkiaskia tai huomaat kasanneesi 4 suklaapatukkaa ruokakoriisi, PYSÄHDY.  Olisiko todella aika kantaa vastuuta, miettiä vähän asioita eteenpäin, miten tämä ostoskorini sisältö tässä vaikuttaa tulevaisuuteeni ja läheisiini??

5) Iloitse ja ole ylpeä itsestäsi kun opit kantamaan huolta ja ottamaan vastuuta omasta elämästäsi, silloin sinulla on eväät elämään missä tahansa tällä pallolla ja maailmasi ei kaadu vaikka syysteemiä muutettaisiin, tukia leikattaisiin, sillä sinä olet vastuussa itsestäsi ja selviydyt varmasti.

Eiköhän voida jo todeta että party is over, rahat on loppu ja nyt on itse kunkin keskityttävä vastaamaan omasta hyvinvoinnistaan ja onnellisuudestaan.