Olin tässä muutama viikko sitten viikonloppukurssilla opiskelemassa Centered Ridingia. (hevosia, ratsastusta, yllättäen) Opettaja oli Hollannista ja oleskellut paljon jenkeissä. Ottamatta tässä postissa juurikaan kantaa kurssin sisältöön, halusin vaan nostaa huomioitani esiin.

Meitä oli siis ratsastajia n. 12 kpl. Opettaja haastatteli meitä tarkkaan kurssin alussa ja kysyi kaikilta: what’s good in your riding? Eli mitä hyvää on ratsastuksessasi? Kurssin osallstujissa oli eri ikäisiä naisia ja nuoria. Vaikka opettaja kuinka tivasi vain 2 osallistujaa osasi kertoa edes yhden asian mikä omassa ratsastuksessa on hyvää. Kurssin jälkeen sama ilmilö tapahtui palautetuokiossa.

Nuoret kyllä kertoivat opettajan kovan utelemisen jälkeen virheistään ja ongelmistaan, vaan eivät yksinkertaisesti osanneet nostaa mitään asiaa esiin, mikä olisi hyvin ja missä olisivat onnistuneet.

Siis todella pelottavaa, osa näistä nuorista oli vielä ruotsinkielisiä ja itse olen aina mieltänyt että suomenruotsalaisten itsetunto on korkeammalla kuin ihan meidän suomenkielisten suomalaisten.

Olemmeko me todella niin keskittyneet näkemään vaan ongelmamme ja tiedostamaan heikkoutemme, ettemme kertakaikkiaan pysty objektiivisesti näkemään olevamme hyviä vai emmeko kehtaa sanoa ääneen olevamme hyviä? Vai onko sillä pikku kriitikolla,joka asuu korviemme välissä niin kova ääni, ettemme kuule muuta kuin hänen krittiikkinsä?

Surullista ja huolestuttavaa!

Ihmisen terveeseen itsetuntoon kuuluu itsearvostus, itsekunnioitus ja kyky lähes objektiivisesti tarkastella omaa tilannettaan ja myöskin kyky kertoa missä on hyvä! Onko joku ihme, että me suomalaiset usein olemme altavastaajana myyvempien jenkkejen ja aurinkoisempien esiintymiskelpoisempien ruotsalaisten kanssa työelämässä. Emme vain yksinkertaisesti osaa kakistaa ulos olevamme hyviä, vaikka olemme siis aivan loistavia todellisuudessa.

Jos teen suoran kysymyksen sinulle ja pyydän luettelemaan 5 asiaa suoraan missä olet hyvä niin mitä vastaat?

  1. Luettele 5 asiaa missä olet erittäin hyvä- (1-2 ei kelpaa)
  2. Lisää vielä 3 asiaa, jossa olet kehittynyt valtavasti viime aikoina– YES!
  3. Mainitse vielä 2 asiaa josta olet itsessäsi juuri nyt todella ylpeä….

Kun teet tämän harjoituksen olet jo listannut 10 hyvää syytä katsoa peiliin ja hymyillä- olet tosi stara!

DSC01367