IMG_5129_1Koska olet viimeksi saanut lämpöisen halin? Siis oikein ison halauksen, joka saa sinut hymyilemään ja tuntemaan olosi lämpimäksi ja hyväksytyksi?

Koskettaminen on suomalaisessa yhteiskunnassa jonkinlainen tabu, meillä on todella suuri etäisyyden tarve, oma henkilökohtainen reviirimme on paljon laajempi kuin esimerkiksi etelä-eurooppalaisten eu-tovereidemme vastaava.

Ihminen tarvitsee kosketusta, ihoa iholla. Tutkimukset osoittavat pienten keskosvauvojen jaksavan taistella elämästään kovemmin, kun heitä kosketetaan. Ihminen on nisäkäs, laumaeläin, joka tarvitsee laumansa läheisyyttä, sen muodostamaa turvaa ja sosiaalista hierarkiaa.

Kautta historian, kosketuksen parantava voima on tunnettu. Lähtien  muinaisten heimojen poppamiehistä, intialiaisiin päähierojiin tai afrikkalaisen kylän paikallisiin pappeihin, he kaikki parantavat samalla tavalla laittaen kätensä sairaan päälle. Kampaajat, hierojat, kosmetologit  ovat nykypäivän parantajia omalla tahollaan. Kosketus saa aikaan ihmiselle tarpeen puhua ja usein kampaamoissa pohditaankin elämän syntyjä syviä.  Maailmankuulu intialainen parantaja Äiti Amman levittää rauhaa ja hyvää oloa halaten ihmisiä.

On arvioita, joissa todetaan että ihminen ei voi hyvin ellei hän saa noin 12 halausta päivässä, Ilman läheistyyttä jäänyt ihminen kokee yksinäisyyttä, irrallisuutta  ja voi jopa masentua. Koska sinä olet saanut viimeksi 12 halia päivän aikana?

Halaus on halpa tapa torjua kaamos masennusta!

mietittävää:

1) Kokeile päivän aikana halata, tai koskettaa ystävällisesti lähimmäisiäsi. Jos sinulla on lapsia, tee sitä joka päivä, mahdollisimman usein. Kohtaatko elämäsi tärkeimmät ihmiset kiireessä, hajamielisesti hymyillen ja aivan omiin ajatuksiisi uppoutuneena, vai keskitytkö kohtaamaan ystäväsi ilolla, halaten, rutistaen, nauraen – valinta on sinun!

2) Jos sinulla on koira, nauti sen läheisyydestä. Koirat vaistomaisesti lukevat omistajaansa ja osaavat tulla halattaviksi kun niitä tarvitaan eniten. Kun tulet kotiin ja kohtaat häntää heiluttavan koirasi, tervehditkö sitä lämmöllä, hyväilet ja halaat? On ihmisiä, jotka pitävät koiraansa läheisempänä kuin puolisoaan.

3) Voisitko silittää puolisosi poskea joka aamu kun avaat silmäsi ja tervehdit uutta aamua? Parisuhteessa pienen pienetkin hellyyyden ja läheisyyden osoitukset ovat kultaakin kalliimpia.

4) Jos sinun on vaikea koskettaa toista ihmistä, halatessakin olet etäinen ja pidät toisen ihmisen kaukana, ehkä on aika järjestelmälliesti lähteä opettelemaan ihmisten kohtaamista, päästää vähitellen ihmisiä lähellesi. Pieni hymy lisättynä reippaaseen käden puristukseen on tapa rakentaa siltoja, aloittaa uusia ihmissuhteita ja luoda hyvää fiilistä tapaamiseen, joten kannattaa rikkoa omia rajojaan.

5) Kun joskus kohtaat ihmisen suuressa surussaan, kun ei ole sanoja, uskalla vaan avata itsesi ja koskettaa, kosketus ei valehtele. Ihminen tunnistaa kyllä aidon kosketuksen ja se tuntuu sydämmeen asti.