Mitä sana pitkäjänteisyys tarkoittaa sinulle? Minkälainen on mielikuvasi ihmisestä joka on pitkäjänteinen? Mitä tarkoittaa tehdä töitä jonkun asian eteen pitkäjänteisesti?

Nyky-yhteiskunnassa tuntuu että pitkäjänteinen ihminen on jotenkin sellainen harmaa, tylsä, muutosvastarintainen, sellainen puurtaja, joka jääräpäisesti vetää omaa linjaansa, Paavo Väyrynen voisi olla aika hyvä esimerkki, tosin kyllähän hänkin takkiaan osaa nopeasti kääntää. Elämän vuoristoradalla toki tarvitaan kykyä muuntautua, ns. korjata kurssia, mutta se ei tarkoita koko suunnanmuutosta.

Tehdä töitä jonkun asian eteen pitkäjänteisesti taas kalahtaa korvaani todella hitaalta, jopa liiankin matalalla kellotaajuudella tapahtuvasta toiminnasta.. Todella pelottavaa!

Ehkä on todella lähdettävä tarkastelemaan omia asenteita ja mietittävä asiaa tarkemmin. Esimerkiksi sekä ihmisen että eläimen keho, kunto, fysiikka ja urheilusuoritusten parantaminen. Reality TV on tuonut ruutuihin “Suurin pudottaja” tyypisen kuvitelman siitä että ihmiskehoa voi rääkätä mielinmäärin ja todella nopealla (kaikki heti, tässä ja nyt) vauhdilla vuosikymmen ajan kertyneet kilot karisevat muutamassa kuukaudessa ja keho kestää helposti muutoksen.

Hevosmaailmassa kaupallistuminen on johtanut siihen että jolostetaan koko ajan paremmin liikkuvia, isommin hyppääviä, nopeampia eläimiä ja saadaan ne nopeasti markkinoille. Ratsuhevosen käyttöikä on romahtanut kaikkien hevosten fyysisistä ongelmista johtuen.

Hetken pohdinnan jälkeen pitkäjänteisyys avautuu itselleni sanana; se tuo selkeyttä ja suuntaa. Kun pitkäjänteisesti tekee työtä tietyn tavoitteen saavuttamiseksi, se antaa selkeän suunnan omalle toiminnalle ja asioiden priorisoinnille. Pitkäjänteisyys antaa myös henkisesti aikaa ja valmistaa jo siihen, että tulosten odottaminen tässä ja nyt kuin lahjana taivaasta on turhaa  ja että aikaa on varattava ja työtä tehtävä ennekuin tulokset näkyvät.

Personal trainerina, ratsuja ja ratsastajia valmentaessa sekä life coachina törmään jatkuvasti siihen että tavoitteet asetetaan erittäin epärealistisiksi, jopa suorastaan yli-inhimillisiksin tai yli-hevosellisiksi. Ja kun sitten ei päästä lähellekkään tavoitetta, etsitään syyllisiä ja vikaa, missä mättää?

Mieti hetki mielessäsi:

  • Mitä sinulle merkitsee pitkäjänteisyys ja sitoutuminen?
  • Miten pitkäjänteisyys näkyy omassa treenaamisessasi/ kuntoilussasi / isestä huolehtimisessasi? Elämässäsi suhteessa työhön ja ihmissuhteisiin?
  • Turhaudutko nopeasti jollet pääse tavoitteisiisi? Heitätkö hanskat naulaan ja lähdet eteenpäin?

Ehkä yksi parhaita vertauksia mielestäni on: Elämä on kuin maraton eikä sitä voiteta 100m sprintillä alkurynnistyksessä.

  1. 1. Kun lähdet uuteen projektiin/ ihmissuhteeseen ym; mieti MIKSI teen tämän, mitkä ovat resurssisi ja miten paljon olet valmis panostamaan?
  2. 2. Mieti mikä on todellinen tavoitteesi, mitä oikein haluan?
  3. 3. Aseta etappeja matkan varrelle, pieniä välitavoitteita, joiden tavoittaminen on lähellä, mutta riittävän haastavia että joudut ponnistelemaan niiden eteen.
  4. 4. Valmistaudu henkisesti siihen, että elämä on kuin vuoristorata, välillä mennään ylös ja välillä vauhti alamäessä jo hirvittää, vaan syklisyyden muistamaminen auttaa jaksamaan eteenpäin. Sateen jälkeen aurinko paistaa, ainakin pilvien takana.
  5. 5. Juhli, ole ylpeä itsestäsi ja tekemisestäsi ja muista dokumentoida matkasi itseäsi varten esim. kuvin tai videoin. Varsinkin oman kehon ja sen kehityksen kanssa se tuntuu motivoivan suuresti.  esim. ” jos ei mikään muu ole muuttunut, jaksan vetää 6 leukaa, joka on 6 leukaa enemmän kuin alussa”
  6. 6. Nauti matkasta, elämä yleensä järjestää juuri ne asiat joita on sinulle tarkoitettu, niin hyvässä kuin ” opetus” mielessänkin ..

Tehomuuntajan Life Coachingissa sekä Personal Trainingissa puhumme tavoitteista ja niiden asetannasta ja kehityksestä.

Katso lisää palveluistamme: www.tehomuuntaja.fi

IMG_6209